Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining

Het ene kind is er al aan toe voor het tweede jaar, en het andere kind wil er op de leeftijd van vier jaar nog niets van weten. Potjestraining, plassen op het toilet, en tussendoor de broek droog houden. Een moeilijke periode die ook van ouders beslist wat inspanning vereist. Gelukkig zijn er allerlei tips en trics om deze fase makkelijker en zonder stres te laten verlopen.

Goed voorbeeld doet goed volgen
Het is misschien een raar idee, maar als je zelf gaat plassen neem dan gewoon je kind mee naar het toilet. Je zoon of dochter kan dan zien hoe een toilet werkt, en dat een plasje of een poepje gewoon wordt doorgespoeld door één druk op de knop. Kleine kinderen vinden een toilet vaak groot en eng, en helemaal als er water doorheen gespoeld wordt.

Regelmaat
Eet en drink op vaste tijden, en maak gebruik van het natuurlijke spijsverteringsproces. Tijdens en na het eten beginnen de darmen te werken en is de kans op een gevulde pot vele malen groter dan net voor het eten. Als je dit regelmatig doe, zal je kind snel het gevoel herkennen en begrijpen wat hij of zijn eigenlijk op die pot moet doen.

Luier af
Doe de luier maar af, en oefen gewoon met een onderbroek en een pyjama. Gaat er iets mis, dan verschoon je de boel maar schenk er verder geen aandacht aan. Gaat het echter goed, blijft je kind droog of is het potje gevuld, dan mag de vlag uit en zorg je voor een kleine beloning. Heeft je kind eenmaal door wat de bedoeling is, gebruik dan nog een tijdje luierbroekjes als je van huis gaat.

Bron afbeelding

Comments are closed.